Encore

Encore

Badhusberget Lysekil 2013

.

Recension

RecensionPosted by Michele Collins Thu, September 19, 2013 23:10:12

Biggi Vinkeloe, Michele Collins och Henrik Wartel skapade tillsammans med massor av barn en surrealistisk känsla på Badhusberget i Lysekil när sommarens konst- och odlingsprojekt hade avslutning .Foto: Gunnar Eldh

Med alla sinnen i miljonprogrammet

ALLKONSTVERK

Artworker 4A
Var: Gröna Gården, Badhusberget i Lysekil
När: Fredag 30 augusti
Vad: Performance med Michele Collins, Biggi Vinkeloe och Henrik Wartel samt ett stort antal barn

Publicerad 3 september 2013 i Bohuslänningen Kultur och Nöje ©

Denna inkluderande, tillåtande och oförutsägbara konstart har under våren praktiserats i en verksamhet som går under namnet Artworker 4A. Konstnärer av alla slag får där möjlighet att disponera ateljé och bostad i en av gårdens lägenheter mot att de introducerar barn och ungdomar i sitt konstnärliga arbete.

Under våren och sommaren har gården återkommande gästats av performanceartisterna Michele Collins, skådespelare med långväga rötter i commedia dell’arte och gatuteater, och Biggi Vinkeloe, kompositör och saxofonist med bred bas i det internationella jazzlivet.

Nu är det skördetid. En blommande Michele Collins flyter fram på rullskridskor dragen av barnen. Runt, runt far de på den fyrkantiga gården som en bild av hur allt kommer åter och åter. Henrik Wartel, gästande slagverkare och för dagen iförd en överdådigt broderad kaftan, manar på med sin dova trumma.

Vinkeloes saxofon letar sig vartefter in i en egen variant av här kommer Pippi och det hela svänger över i skön samba. Nu mer eller mindre flyger Collins fram tillsammans med barnen som springer och skriker och ramlar men lyfts upp och får åka i solrosdrottningens famn. Flaggspel och trådgardiner fladdrar i gårdens pergola.

I en liten bar kan man köpa utsökta smakportioner av barnens nyskördade ekologiska potatis. Det är ingen skillnad förklarar Biggi Vinkeloe – odling, konst eller komposition, det finns alltid en vision i grunden, en vilja att åstadkomma något tillsammans, att få en gemensam upplevelse.

– Vi vill nå flera sinnen – doften till exempel, är viktig” säger Vinkeloe när hon visar lägenhetens uteplats där odlingen med barnen har givit prunkande mynta, rosmarin, lavendel, petunior och krasse.

Potatisen som serveras har odlats i de gemensamma odlingslotterna, ett arbete som kräver planering, socialt samspel och koncentration. Det vill säga samma utgångspunkter som Michele Collins har när hon samlar ihop alla och i dialog med barnen förvandlar deras namn till ramsor som Biggi Vinkeloes saxofon fångar upp och formar till melodier. Med trumman växer det åter fram en rörelse och så drar vi runt igen. ”Badhusberget, Badhusberget” ropar vi och det tutas i luren, folk fotograferar och filmar från fönstren.

Det är varmt och lätt surrealistiskt denna sensommarkväll i miljonprogrammet. Och alla ­sinnen är aktiverade.

Kiki Eldh